OPTIK BEYAZLATMA

 

*Kasar ve Optik Islemi

                 Kumaslar kasar (agartma) islemi sonrasi yeterince beyaz degildirler. Hafif sarimsi görüntülerinin giderilmesi ve daha beyaz hale getirilmesi için ilave bir kasar islemi yapilmasi gerekmektedir.Beyaz kumaslara daha fazla beyazlik kazandirmak için optik beyazlatma islemi uygulanmaktadir.

Optik beyazlaticilar elyaf, iplik, kumas ve örme gibi tekstil mamullerine diskontinü (kesikli-çektirme metodu) veya kontinu (kesiksiz-emdirme metodu) seklinde uygulanabilirler. Boyar maddelerden farkli olarak agartma veya apre islemleri ile kombine edilebilirler. Rejenere veya sentetik lif üretimlerinde lif çekim eriyigine veya çözeltisine ilave edilirler. Bu sekilde isik hasligi yüksek olmakla birlikte indirgen ve yükseltgen maddelerden, hasil maddelerinden ve matlastirma maddelerinden etkilenmemektedirler.

*Optik Beyazlaticilarin Mekanizmasi

              Floresan beyazlatici maddeler belli bir dalga boyundaki isigi absorblayip baska bir dalga boyuna yansitan floresan molekülleridirler. Bundan dolayi, floresan normalde sari olan materyalin beyazlik derecesini arttiran mavi isiktir

              Optik beyazlaticilar veya floresan beyazlatici maddeler renksiz veya hafif renkli organik bilesiklerdir. Materyale çözelti halinde aplike edilirler ve ultraviyole isigi absorblarlar. Birçok absorblanmis enerjiyi 400-500 nm araligindaki mavi floresan isik olarak yansitirlar.Materyal tüm dalga boylarindaki isigi yansitarak yüzeyin insan gözü tarafindan beyaz görünmesini saglamaktadir.Örnegin, dogal lifler,içerdikleri kirlilikler nedeniyle görünür spektrumun mavi bölgesindeki birçok isigi genellikle absorblamaktadir. Bundan dolayi,dogal lifler sarimsi bir nüansa sahip olmaktadirlar.sentetik lifler öyle oldugu söylenmese de sarimsi nüansa sahiptirler.Materyalin beyazligi asagidaki sekilde gelistirilebilmektedir:

-Refleks iyonu arttirma 

-Mavi hatalari kapatmak

              Floresan beyazlatici maddeler aplike edilmeden önce, beyazligi arttirmak için materyale küçük miktarlarda mavi veya viyole boyar maddeler aplike edilmelidir.

              Bu boyar maddeler spektrumun yesil-sari bölgesindeki isigi absorblar, böylece materyalin beyazligi artmis olur. Ayni zamanda, sarimsi materyalin rengi maviye döner ve insan gözü beyazlik artmis gibi algilar. Boyarmaddelerden farkli olarak, floresan beyazlatici maddeler sarimsi nüansi kapatmaktadir.

              Optik beyazlaticilar aslinda renksiz bilesiklerdir. Materyalde bulunduklarinda,300–400 nm’ deki görünmeyen UV isigi absorblarlar ve görünür mavi floresan isik olarak yansitirlar.

              Bu sayede, görünmeyen kisa dalga boyundaki isinimin absorblanmasi ve parlak beyazligi açiklayan görünür mavi isigin yansimasi optik beyazlaticilarin etkinliklerinin bir anahtaridir.

              * Optik Beyazlaticilarin Aplikasyon Yöntemleri

              Optik beyazlatici maddeler herhangi bir boyar maddeye benzerdir ve ayni teknikler kullanilarak aplike edilmektedirler. Farkli materyaller için spesifik optik beyazlaticilar vardir. Pamuga yapilan uygulamalarda optik beyazlaticilarin life afinitesi önemlidir, fakat bunun yaninda uygulama kosullari(pH, sicaklik v.s)göz önüne alinmalidir.Tekstil materyalinin beyazligi elde edilebilecek en yüksek derecede yakalandiginda,kullanilacak olan optik beyazlatici konsantrasyonunun belirlenmesi gerekmektedir. Performansinin maksimum oldugu miktardan daha yüksek kullanildiklarinda,materyalin beyazliginda düsüs gözlenmektedir.

        Optik beyazlaticilarin seçiminde çok dikkatli olmak gerekmektedir. Optik beyazlaticilar sicakliga karsi stabil olmalarina karsin ph degisimlerine karsi hassas olduklarindan dolayi ph araligina çok dikkat etmek gerekmektedir.Yüksek derecede beyazlik istendigi durumlarda optik beyazlaticilar çesitli liflere uygulanabilmektedir.Bunlar genel olarak;

         Pamuk(Cotton), Poliamid (Naylon),Polyester(Pes) ve Polyester-Pamuk Karisimlari(Cottopn/Pes),  Poliakrilnitril(Pac),Yün(Wool),Ipek(Silk) vb. dir.

COPYRIGHT © 2012 ALTOTEKS TEKSTİL GİYİM BOYA APRE SAN. VE TİC. A.Ş. - ALL RIGHTS RESERVED
Web Tasarımı