APRE BILGISI

 

Apre, genel olarak kumasa istenen özelligi kazandirmak için uygulanan mekanik ve kimyasal islemlerdir. Piyasada yapilan ve firmamizin uyguladigi apre çesitlerini açiklayalim:

AEROWASH APRE : Kimyasal destekli mekanik bir apre olup, kimysal olarak desteklenmektedir. Yikanmis ve yikanmamis görünüm olarak verilebilmektedir. Kumasi, yumusatmak ve sertligini azaltmak için yapilmaktadir.

MILLWASH APRE : Mekanik ve kimyasal bir apre olup, yas olarak yapilan bir islemdir. Kumasa yumusaklik kazandirmak için yapilmakta olup, yikanmis veya düz görünüm yapilabilmektedir.

ENZIM FINISH APRE : Kumastaki sakal seklinde dengesiz tüylenmeyi gidermek, daha yumusak ve kaygan bir efekt kazandirmak için yapilmaktadir. Bu apre kumasta,iplik kalitesine göre degismekle birlikte, bir miktar gramaj ve mukavemet kaybina neden olabilmektedir.

YUMUSAK APRE : Kumasin standart bir apresi olup, yumusaklik için kimysal ile yapilmaktadir. Istenen tuseye göre de benzetmek için çalisma yapilabilmektedir. Ev tipi yikama dayanimi 5-10 kezdir.

TEFLON APRE : Bu Huntsman firmasinin bir markasidir. DUPONT destekli bir kimyasal kullanilmakta ve TEFLON etiketi verilmektedir. 20 ve 30 yikama dayanimi mevcuttur. Kumasa su ve yag iticilik kazandirmaktadir. 

FLORA KARBON APRE : Rudolf, CHT, Clariant, Dystar,Prochem gibi bilinen firmalarin kimyasallari kullanilarak yapilan su ve yag itici apreledir. Etiketleri ilgili firmalar tarafindan anlasmali matbaalarda ücret karsiligi olarak temin edilmektedir. Bazi firmalar ise yapilan imalattan numune almakta, test sonucuna göre etiketi ücretsiz tedarik etmektedir.Yikama dayanimi 10-20 ve 30 yikama seklinde olabilmektedir. Yikama dayanimi ev tipi detarjanlar kullanilarak test edilmektedir. Yikama sonrasi 2 veya 3 nokta ütü ilâvesi sonuçlari yaklasik 1 puan iyilestirebilmektedir.

ORGANIK SERTIFIKALI SU ITICI APRE: Bu apre bir flora karbon gibi bir polimer kimyasali olmayip, organik karakterlidir. Sadece su iticilik özelliginde olup, yag iticilik özelligi mevcut degildir. Her yikamadan sonra mutlaka ütü yapilmalidir. Yikama dayanimi 5 ve 10 yikama seklinde olabilmektedir. ZDHC (zero discharge hazardous chemicals) anlasmasi geregi tüm su ve yag itici islemler bu tipe dogru dönmektedir. Standart polimer bazli kimyasallarin dogada parçalanma sorunlari olduklari için, kullanimi kisitlanmaktadir.

EASYCARE APRE : Bu apremiz kumasin yikama sonrasi kirisikligini azaltmak ve kolay ütülemek, dolayisiyal kullanim kolayligi saglamak için yapilmaktadir. %30-50 arasi mukavemet kaybi olabilecegini düsünerek, ham kumas mukavemeti iyi olan kumaslara yapilmasi tavsiye edilmektedir. 5-10 yikama dayanimi mevcuttur.

EASY TO IRON APRE (ETI FINISH) : Bu apremiz yine kumasin yikama sonrasi burusmasini önlemek veya azaltmak amaciyla yapilmaktadir. Mukavemeti iyi olan kumaslara yapilmasi tavsiye edilemktedir.5-10 yikama dayanimi mevcuttur.

SILKY FINISH APRE : Bu apremiz daha kaygan ve yumusak kumaslar elde etmek için uyguladigimiz bir apredir. Parlaklik görünümü yikamaya dayaniksiz olup, kayganlik 5-10 yikamaya dayaniklidir.
NOTR NANO APRE : Bu apremiz, su-kir-yag itici ve az burusur özellik kazandirmak amaciyla yaptigimiz bir apredir. Özellikle pantolonluklarda tercih edilmektedir. 5-10 yikama dayanimi mevcuttur.
GÜÇ TUTUSURLUK APRESI: Bu aprenin 2 türlüsü mevcut olup, yikamaya dayanikli ve dayaniksiz seklindedir. Kullanilan kimyasal miktarlari çok fazla oldugu için kumasta gramaj ve renk degssimine neden olabilmektedir. Kendiliginden güç tutusurluk özelligi olann elyaf çesitleri daha çok tercih edilmektedir.
ANTI STATIK APRE: Daha çok sentetik kumaslarda olusan elektrik yükünü azaltmak için talep edilmekle birlikte, son zamanlarda özellikle koyu renk siyah lacivert pamuklu kumaslardaki toz tutmayi önlemek için de talep edilmektedir. Yikama dayanimi 5-10 arasidir.
KARBON FIRÇA: Kumasin yüzey polyamid karbon firça ile tüylendirme amaçli yapilmaktadir. Firça islemi sonunda seftali tüyü görünüm elde edilmekte olup, özellikle pantolonluk kumaslarda tercih edilmektedir. Yikama dayanimi kumasin ömrü kadardir. Mukavemeti düsürücü etkisi vardir. Çok ince kumaslara uygulanmasi tavsiye edilmez.

KALANDIR (KALENDER): Bu islem soguk, ilik, sicak olarak yapilabilmekte olup, kumasi iki silindir arasinda basinçal ezmek esasina dayanir. Çelik,Polyamid ve kagid(selüloz) içerikli silindirlerle yapilmaktadir. Senteik karisimli kumaslara yapilan sicak kalandir islemi yikamaya dayaniklidir. Digerlerindeki parlaklik yikama ile kaybomakta ancak kayganlik hissi kalicidir.

ZIMPARA: Kumasi yüzeyini tüylendirmak için kullanilir. Kumasin tusesi yumusar. Çok ince kumaslara uygulanmasi tavsiye edilmez. Mukavemeti düsürücü etkisi vardir.
ANTIBAKTERIYEL (ANTIMIKROBIYAL) APRE: Üründe bakteri türü mikroplarin çogalmasini önlemek amaciyla tercih edilir. Daha çok çorap, iç çamasiri gibi ürünlerde talep edilmektedir. Ancak, ürünler kimyasal içerikli oldugu için, tene temas eden ürünleri dikkatli seçmek gereklidir.
PAPER TOUCH FINISH (KAGIT APRE): Bu apre adindan da anlasilacagi üzere kagit hissi veren bir apredir. Yikama dayanimi 5-10 kadardir. Yirtilma mukavemetini bir miktar düsürür.
KOKU GIDERICI VEYA KOKULU APRE (ANTI ODOUR FINISH): Bu apremiz kendinden kokulu olabilecegi gibi, koku iten bir apre seklinde de yapilabilmektedir. Kokularin degisik çesitleri vardir. Fresh kokular, yasemin kokusu vs. gibi. Yikama dayanimi 5-10 yikama sekindedir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

COPYRIGHT © 2012 ALTOTEKS TEKSTİL GİYİM BOYA APRE SAN. VE TİC. A.Ş. - ALL RIGHTS RESERVED
Web Tasarımı